EMPERYALİZM İÇİN DEĞİL HALK İÇİN ÜRETELİM…

11 Ekim 2014 Cumartesi

Sempozyum Programı


EMPERYALİZM İÇİN DEĞİL HALK İÇİN ÜRETELİM…

Halkın Mühendis Mimarları olarak geçen yıl ilkini düzenlediğimiz Eda Yüksel Halk için Bilim, Halk için Mühendislik Mimarlık Sempozyumu’nu bu yıl yurtdışından gelecek konuklarımızla uluslararası düzeye taşıyoruz. Geçtiğimiz yılki sempozyumumuzda, kentsel dönüşümden suyun ticaretleştirilmesine,  enerjiden tarıma, ulaşımdan eğitime kadar, emperyalizmin ve yerli işbirlikçilerinin ülkemizde uygulamaya çalıştığı mühendislik mimarlık politikalarını tartıştık. Ülkemizin emperyalizme olan bağımlılığının, yönetenlerin mühendislik mimarlık alanındaki politikalarına nasıl yansıdığını konuştuk. Mühendis mimarlar olarak, halkın aydınları olarak nasıl mücadele etmemiz gerektiğini tartıştık. Bu yılki sempozyumumuzda ise, ülkemizdeki ve dünyadaki halk için mühendislik mimarlık örneklerini ve pratiklerini buluşturmayı, “halk için mühendislik mimarlık nasıl yapılır” sorusunu dünya halkları ile birlikte cevaplamayı amaçlıyoruz.


Emperyalizm; mühendislik-mimarlığın temas ettiği her alana saldırıyor. Kimyasal silahlarla halklar katlediliyor. Sömürgeleştirdiği ülkelerin tarım ve gıda politikaları, emperyalist tekellerin tahakkümü altına alınıyor; halklara GDO’lu besinler, kısır tohumlar dayatılıyor. Yoksul halkın barınma hakkı elinden alınıyor, halk şehir dışına sürülüp kentsel dönüşüm adı altında şehirler talan ediliyor. Emperyalist bilişim şirketleri aracılığıyla insanların internet trafiği gözetleniyor, kişisel veriler elde ediliyor, insanlar elektronik olarak fişleniyor. İnsanların en temel ihtiyacı olan su, ticaretleştiriliyor. Enerji ve ulaşım alanındaki politikalar, halkın ihtiyaçlarını değil, rantı baz alıyor; emperyalistler bir yandan doğayı katlederken diğer yandan karına kar katıyor. Uluslararası sözleşmeler ve yetkin mühendislik uygulamalarıyla eğitim emperyalizmin çıkarları için piyasalaştırılıyor.

Emperyalizmin vahşi saldırılarına karşılık bizler, bu politikalara karşı emperyalizme akıl vermek, sömürüyü “ehlileştirmeye” çalışmak yerine bu saldırılara karşı mücadele etmeli, örgütlenmeli ve direnişimizi dünya halkları ile birlikte büyütmeliyiz. Emperyalizmin ve işbirlikçilerinin saldırılarını basın açıklamalarıyla, yazılarla, sokak eylemleriyle teşhir etmek, mücadelenin bir boyutudur. Bunlar elbette gereklidir. Ancak asıl olan saldırıların olduğu her alanda halk için alternatifler üretebilmektir.
Emperyalizme karşı direnişin olduğu her yerde, halk mühendislik mimarlık alanında da kendi mücadele yöntemlerini ve çözümlerini üretmiştir. Vietnam’dan Filistin’e, Küba’dan Çin’e, Sovyetler Birliği’ne kadar dünya halklarının mücadele pratikleri ve sosyalist ülkelerin deneyimleri, bugüne kadar taşınmıştır. Bu sempozyumda da bir yandan bu deneyimleri bir araya getirecek, diğer yandan da kendi yapmış olduğumuz halk için mühendislik mimarlık projelerimizi paylaşacağız. Düzenin mühendis mimarlık anlayışına karşı, halkın mühendis mimarlığını güçlü bir alternatif olarak sunacağız. Teknik bilgimizi halk yararına kullanarak yaptığımız çalışmalarımızı; pahalı elektriğe karşı kendi evimizde kullanabileceğimiz rüzgar türbinimizi; ucuz gıda için halk bahçemizi, binlerce yürüme engeli insanımız için Ferhat Gerçek Yürüteci’mizi ve diğer projelerimizi anlatacağız, tartışacağız. Ve halkın ihtiyaçları doğrultusunda yeni fikirler, yeni projeler üreteceğiz.

Gücümüzü geçmişimizden ve inancımızdan; bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen devrimci mühendis-mimar olan Eda Yüksel’den, Yücel Şimşek’ten, Ömer Coşkunırmak’tan, İsmet Erdoğan’dan, Tülin Aydın Bakır’dan, Hasan Balıkçı’dan alıyoruz. Gücümüzü halkımızdan ve haklılığımızdan alıyoruz. Hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Çünkü rant için değil, halk için üretiyoruz. Bu projeleri hayata geçirmek için; 31 Ekim, 1/2 Kasım tarihlerinde Küçük Armutlu’da düzenleyeceğimiz Eda Yüksel 2. Halk için Bilim, Halk İçin Mühendislik Mimarlık Uluslararası Sempozyumumuza başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm halkımızı ve dostlarımızı davet ediyoruz.

SEMPOZYUM PROGRAMI
31 Ekim 2014 Cuma
9.00-18.30: Kahvaltı, Tanışma, Mahalle gezileri (Armutlu, Gazi Hasan Ferit Gedik Uyuşturucuyla Mücadele Merkezi, Gaziosmanpaşa Halkın Mühendis Mimarları Atölyesi)
1 Kasım 2014 Cumartesi
10.00-11.00: Saygı Duruşu, Açılış Konuşması, Sinevizyon Gösterimi
11.00-14.00: 1. Oturum: Kentsel Dönüşüm Saldırıları, Yozlaşma ve Barınma Hakkı
  • Dünyada kentsel dönüşüm saldırıları ve halkların direnişleri - Metin Yeğin
  • Türkiye’de kentsel dönüşüm, yozlaşma saldırıları ve direnişler (Armutlu, Çayan, Gazi, Gülsuyu, Alibeyköy, Mamak)
  • Ulaşım ve Kentsel Dönüşüm
  • Alternatiflerimiz: Yerinde ıslah (kerpiç ev, horasan harcı ile ısı yalıtımı)

14.00-16.00: 2. Oturum: Gıda ve Tarım
  • Ne Yediğimizin Farkında mıyız?
  • Emperyalizmin Tarım ve Gıda Politikaları
  • Gıda ve Tarım Alanında Dünyadan Halkçı Örnekler: Zafer Tarlaları – Filistin
  • Alternatifimiz: Halk Bahçeleri – Armutlu Halkı

16.30-18.00: 3. Oturum: Bilişim ve İletişim
  • Emperyalizmin Bilişim Politikaları: Shining (İtalya)
  • Bizim Alternatifimiz: Bilgisayar Oyunları
  • Kitle İletişim Araçları ve Devrimci Basın – Yürüyüş Dergisi
  • Dünyada Kitle İletişim Araçları ve Sol - Gerhard Tuschla (Avusturya)


2 Kasım 2014 Pazar
10.00-13.00: 4. Oturum: Dünyadan Halk için Mühendislik Mimarlık Örnekleri
  • Filistin: Zafer Tarlaları
  • Bulgaristan: Sosyalist Bulgaristan’dan Enerji Alanında Halkçı Örnekler – Lyudmil Kostadinov (Bulgaristan Komünist Partisi)
  • Türkiye: Ferhat Gerçek Yürüteci
  • Diğer örnekler (Moskova Metrosu, Devrimci Gençlik Köprüsü)

14.00-17.00: 5. Oturum: Çevre ve Enerji
  • Emperyalizmin ve Türkiye’nin Çevre ve Enerji Politikaları
  • Soma ve Madencilik
  • Halkın Kendi Enerjisini Ürettiği Örnekler
  • Bizim Alternatiflerimiz (Hasan Ferit Gedik Rüzgar Türbini, Berkan Abatay Kondisyon Bisikleti)

17.30-19.30: 6. Oturum: Kim için ve Nasıl Bir Mühendislik Mimarlık?
  • Ücretli Çalışma Yaşamında Mühendis Mimarlar
  • Mühendis-Mimarlar ve Örgütlenme
  • Mühendislik Mimarlık Eğitimi ve Yetkin Mühendislik
  • Üniversite gençliğinin ve Mühendislik-Mimarlık Öğrencilerinin Sorunları
  • Halk için Mühendislik Mimarlık


19.30-20.00: Sonuç Bildirgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder